Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

«Στεγνώνουν» τα ρεζερβουάρ, ξεμένουν από προϊόντα τα νησιά


Οι πρώτες ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα κάνουν την εμφάνισή τους, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, με τα νησιά να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται έξω από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ πινακίδες «βενζίνη τέλος» έχουν αναρτηθεί στα περισσότερα βενζινάδικα.

Το απεργιακό μπλακ άουτ κινδυνεύει να επιδεινωθεί, καθώς οι βενζινοπώλες ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στα πρατήρια καυσίμων, αντιδρώντας στα επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών. Οι πρατηριούχοι θα αποφασίσουν το μεσημέρι για τη στάση που θα κρατήσουν.

Τουλάχιστον το 50% από τα 1.300 πρατήρια της Αττικής έχουν ήδη ξεμείνει από αμόλυβδη. Τα κρούσματα κερδοσκοπίας, μάλιστα, δεν έλειψαν, ενώ στο σύνολο της αγοράς η τιμής της απλής κινήθηκε πάνω από το 1,50 ευρώ και της σούπερ ακόμη πιο πάνω από τα 1,70 ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι γίνεται μερικός ανεφοδιασμός πρατηρίων από βυτιοφόρα ιδιωτικών εταιρειών.

Σήμερα, πάντως και εφόσον δεν υπάρξει κάποια εκτόνωση της κατάστασης υπολογίζεται πως χωρίς καύσιμα θα μείνει το 70%-80% των πρατηρίων, ενώ ακόμη χειρότερα εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, σύμφωνα με «Τα Νέα» εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφαση για απελευθέρωση των μεταφορών, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να σκληρύνει τη στάση της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τρόικα πιέζει για άμεση εφαρμογή της σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία των βυτιοφορέων.

Κόντρα με τους εμπόρους

Εν τω μεταξύ, για ανυπολόγιστες ζημιές, όπως απώλειες πελατών και αγορών, που θα προκαλέσουν στις μεταποιητικές επιχειρήσεις οι απεργιακές κινητοποιήσεις κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β.Κορκίδης προειδοποιεί ότι μια «επικείμενη απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσης θα δημιουργήσει χάος στην αγορά και έμφραγμα στο εμπόριο».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου